Karen Van Wolvelaer

Wie zijn wij?


Hoe kunnen we samenwerken?

Dagelijkse conflicten heeft iedereen en zijn ook soms nodig. Maar wanneer stress en conflicten thuis de bovenhand nemen, moet er ingegrepen worden. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in het systeem graag wil dat het rustig is en dat alles zo harmonieus mogelijk verloopt. Ik geloof ook dat het belangrijk is dat ieders grenzen en gevoeligheden gerespecteerd worden. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de combinatie van verschillende prioriteiten en visies soms moeilijk is. Moeilijk, maar niet onmogelijk!

Inzien wat belangrijk is voor de ander en dit kunnen benoemen, is voor mij de belangrijkste stap. Erkenning krijgen en zien dat je inzet opgemerkt en gewaardeerd wordt, creëert veel ruimte. Daar moeten we altijd naar blijven streven.

Iedereen vindt dat ouders het goede voorbeeld horen te geven. Dat sommige ouders niet altijd de kracht of inspiratie hebben zichzelf opnieuw uit te vinden, weet ook iedereen. Geen gevoel (hoe scherp ook) mag onbesproken blijven, al dan niet in een individueel gesprek. Enkel in een samenwerking van vertrouwen en zonder veroordeling kunnen jullie als gezin zoeken naar de manier om opnieuw rust te vinden.


Ik hecht dan ook veel belang aan een aantal simpele technieken waardoor ouders meer menselijk worden en tegelijk meer respect krijgen. Grenzen stellen en duidelijkheid geven, is een van de mooiste zekerheden die je je kind kan meegeven. Kunnen duidelijk maken aan je kind dat je hem/haar graag ziet, ongeacht keuzes of achievements, zomaar voor wie hij/zij is, is een geschenk voor het leven.

De realiteit en de knelpunten zijn het vertrekpunt, de verwachtingen zijn de richtlijnen. Maar essentieel is de haalbaarheid van verlangens, binnen de situatie zoals ze is. In sommige gezinnen is ouderschap intensiever dan in andere gezinnen. Hoe dit komt, en waarom, verschilt van systeem tot systeem. Maar belangrijk is dat er altijd een andere manier is om er meer te zijn voor elkaar. En op momenten dat je als ouder niet meer dat geloof hebt, zal ik dat geloof altijd vasthouden.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x