Karen Van Wolvelaer

Wie zijn wij?


 Opleidingen en inspiratiebronnen

De belangrijkste inspiratiebron blijft mijn 4-jarige opleiding Systeemtherapie (Interactie-Academie). Ik leerde de principes van systemisch denken en geloven dat je invloed hebt en weten welke invloed.

Het is een manier van leven geworden. Het helpt om te kijken naar wat je zelf kan doen en zo situaties meer in handen te nemen. Dit kunnen doorgeven aan anderen, zorgt voor mooie ervaringen.


Emotie Coaching (vanuit Emotion Focused Family Therapy – EFFT) is een ondersteunende techniek met oefeningen. Niet om vragen te stellen maar om gevoelens, gekoppeld aan lastige situaties, te leren herkennen bij je kind of je partner en deze te benoemen. Je wordt uitgedaagd om je te verplaatsen in de positie en de gevoelens van je kind of partner, zonder de andere hierover aan een vragenvuur te onderwerpen. Door te blijven zoeken naar wat ze zouden kunnen voelen, ervaar je een inzet en een betrokkenheid. De kansen op verbinding die dit teweegbrengt, zorgen voor duurzame veranderingen in contacten.

Vanuit EFFT gebruik ik ook andere technieken zoals ‘chair work’, en bespreek ik met ouders de invloed die hun keuzes zouden kunnen hebben gehad op het leven van hun kind. Een mooie denkoefening die hieraan gekoppeld is, is het zich verontschuldigen voor de effecten en lasten (altijd onbedoeld, doch aanwezig) voor je kind of voor je partner.


De visie van Positieve Heroriëntering (Oranjehuis) leren gebruiken was verrijkend om aan de slag te gaan op een zeer concrete manier. Het blijft een hartverwarmende techniek om te zoeken naar verbinding tussen de gezinsleden om op die manier te kunnen komen tot uitwisselingen. Strakke regie en duidelijke afspraken moeten gemaakt worden om elkaar op een veilige manier te kunnen aanspreken. Het heeft als doel om op korte termijn verontrusting aan te pakken. We zoeken op een zo kort mogelijke tijd naar de steun die je als gezin bij elkaar toch kan vinden – in grote en kleine dingen.

Een opleiding Bemiddeling en Mediation maakt bemiddeling mogelijk bij ouders in scheiding.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x